יונקים שונים ומשונים
על המיוחדים והחריגים שבמחלקת היונקים: זעירים וענקים, מעופפים, דואים וצוללים, מטילי ביצים, חסרי פרווה, שוכני מדבר, חובבי שלג והרבה נוספים.
כולנו מוקפים יונקים. אנו בעצמנו שייכים לסדרת הפרימטים, שהיא חלק ממחלקת היונקים. הכלב של השכן הוא יונק, וכך גם חיות משק רבות, הלוויתן, העטלף ועוד רבים רבים המוכרים לכולנו. בהרצאה זו נבין מהם המכנים המשותפים לכל אלה, שכן במבט ראשון מדובר בבעלי חיים שיש בינהם שוני גדול. הם חיים בבית גידול שונים לחלוטין, מאיזורים קרים ואף קפואים, דרך איזורים ממוזגים ונוחים ועד למדבריות צחיחים. הם חיים ביבשה, במים מתוקים, במי הים ואפילו....באוויר.
למרבים ההפתעה, יש בינהם המטילים ביצים (פרט שעשוי לזכות אתכם יום אחד בפרס הגדול בשאלון טריוויה...), ויש כמובן את אלה המגדלים את צאצאיהם בכיס מיוחד, ולא מדובר רק בקנגרורו ובקואלה.
נפגוש כאלה היושבם בנחת בכף יד אנושית, וגם ביצורים הגדולים ביותר שחיו אי פעם על כדור הארץ. נפגוש בכאלה המכוסים פרווה, בקירחים לגמרי, בבעלי שינים אדירות, וגם בכל מיני יצורים מוזרים, שנראה כאילו הורכבו מאיבריהם של כל אלה שהזכרתי עד כה....
הרצאות נוספות
 פרדיננד מגלן והמסע הראשון להקפת העולם זהו סיפור מדהים, המשלב חדשנות, נועזות, אמונה ודבקות במטרה עם הרפתקאות מסמרות שיער, התמודדות קשה עם איתני הטבע ומאבק בלתי פוסק בין רב החובל ומוביל המסע לבין אנשי צוותו.
על מסעו של פרדיננד מגלן לאיי התבלינים שבמזרח, על מותו באמצע הדרך ועל החלטתם של אחרוני השורדים להמשיך בהפלגה מערבה ולהיות הראשונים בהיסטוריה האנושית שהקיפו את העולם בשייט.
במסע מרתק זה נעקוב אחרי ציר השייט, נביא עדויות ממקור ראשון לחוויות שזימנה ההפלגה לכ- 240 אנשי הצוות ונספר על הקשר לספרו של ז'ול וורן "80 יום מסביב לעולם" |
 על צבי היבשה הגדולים בעולם מבט מרתק על בני סדרת הצבים בכלל, ועל הענקים שבהם בפרט. נצא בעקבות צבי הענק המסתובבים באיי האוקיאנוס ההודי ובאיי גלפגוס שבאוקיאנוס השקט, ונכיר את סיפורם: לאיזה גיל הם מגיעים? מהו משקלם האמיתי? מיהו ג'ורג' הגלמוד שמת לפני כשנה במרכז הרבייה ע"ש צ'ארלס דארווין באיי גלפגוס?
לאחר היכרות קצרה עם עולם הזוחלים ועם שאר בני סדרת הצבים, נצא לאי האלמוגים אלדברה, ונפגוש את צבי הענק החיים שם במספרים עצומים. את צבי הענק של איי גלפגוס נכיר דרך סיפורו של דארווין, שביקר שם בשנת 1835, ונבקר גם במרכז הרבייה שהוקם על מנת לשקם את אוכלוסיית הצבים, שסבלה במשך שנים מצייד בהיקף נרחב.
בהרצאה יובאו גם סיפורים.. |
 על הקמפיין הגדול בעולם לבחירת שבעת פלאי עולם הטבע. האם ייבחר גם ים המלח שלנו כאחד משבעת פלאי עולם הטבע ? ומיהם המועמדים האחרים? בתאריך הסמלי 07.07.07 הוכרזו ברוב פאר והדר בליסבון, פורטוגל, שבעת פלאי העולם החדשים. המיזם של השוויצרי ברנרד וובר הגיע להיקף מדהים, וכלל בסופו של דבר כמאה מיליון מצביעים. למעלה מאלפיים שנה לאחר הרשימה המפורסמת של שבעת פלאי העולם העתיק, הגיע הזמן, כך עפ"י וובר, לבחור מחדש מהם שבעת ההישגים האנושיים הראויים ביותר לתואר. אתר האינטרנט שהקים קרס שוב ושוב מעומס המצביעים, ובהדרגה צומצמה רשימת המועמדים עד שכללה 21 אתרים שעלו לגמר. מיד לאחר ההכרזה הודיע וובר כי הוא מתחיל במסע בחירות חדש, והפעם - לבחירת שבעת פלאי עולם הטבע. כיום אנו בשלב הגמר ובו מתמודדים 28 אתרים על התואר הנכסף, שיביא עוד מיליוני תיירים.. |
 מסע מופלא אל עולמם המרתק של בני מחלקת הזוחלים עבור רבים, מהווים הזוחלים מקור לרתיעה, ואף לגועל, אך האם מוצדקות תחושות אלה? הסיפור התנכ"י שבו אפתח, מספק תשובה אחת אפשרית ליחסו של האדם לזוחלים. כבר בפרק השלישי של ספר בראשית כתוב: "...ויאמר ה' אלוהים אל הנחש כי עשית זאת ארור אתה מכל הבהמה ומכל חיית השדה, על גחונך תלך ועפר תאכל כל ימי חייך" (פסוק י"ד). מאידך, יש לזכור שהנחש הוא נציג סדרה אחת בלבד, ומחלקת הזוחלים כוללת גם צבים, תנינים ולטאות, ויש גם סדרה אחת קטנטנה, שלה נציג אחד בלבד החי רק בניו זילנד. / הרצאה זו פותחת צוהר לעולמם המרתק של בני מחלקת הזוחלים, המעניינים אותי במיוחד כבר משנות ילדותי. שנים רבות של התנדבות.. |