איים בזרם
הכתבה נכתבה עבור חוברת 'מטיילים' בנושא איים אקזוטיים שצורפה למגזין מסע אחר מבית מוטו תקשורת בספטמבר 2011
טבעי או מעשה ידי אדם? מוקף מכל עבר במים או מחובר ליבשה? מיושב או שומם? גדול או קטן? ההגדרה לאי חמקמקה יותר מזו של מיהו יהודי. נעם סגן-כהן מנסה להציף את השאלות המעניינות מעל פני השטח. דקל קוקוס נטוי על החוף, תיבת אוצרות, חול דק ובהיר ומי טורקיז צלולים הם רק חלק מהמראות העולים בראש כשחושבים על אי, אבל רק איים מעטים נראים כך באמת. דומה שבחלומות כולנו מפליגים לאי מרוחק ומבודד, שהרי מה יותר אקזוטי מהתואר האי המרוחק בעולם? על התואר הזה מתחרים, למרבה הפלא, כמה וכמה איים. ראשית יש להגדיר מהו אי (על כך בהמשך), ולאחר מכן לשאול אם הוא מיושב או ריק מאדם, אם יש בו שדה תעופה או שאפשר להגיע אליו רק בשיט, ועוד. מקובל להזכיר את אי הפסחא כאי הנידח בעולם, שכן המרחק ממנו ליבשת הקרובה, בחופה של צ'ילה, הוא יותר מ-3,510 קילומטר, אך גם האיים טריסטן דה קוניה (Tristan de Cunha), בּוּבֶה (Bouvet), ואחרים נושאים בתארים דומים, ומרוחקים אלפי קילומטרים משכניהם ומהיבשת הקרובה. אוסטרליה - אי או יבשת?

את רשימת האיים הגדולים בעולם מוביל האי גרנלנד (Greenland, בגרינלנדית Kalaallit Nunaat), ששטחו יותר משני מיליון קילומטר רבוע. שטחו גדול פי שלושה משטחו של האי גיניאה החדשה (New Guinea), התופס את המקום השני ברשימה, אבל אוסטרליה, הגדולה פי שלושה וחצי לערך מגרנלנד, לא מצויה ברשימה כלל. מתברר שההגדרה למושג אי טומנת בחובה מלכודות רבות. מה מבדיל אי מיבשת? הגודל? האם שטח יבשתי קטן המוצף מים כליל בעת הגאות ייחשב אי? איך נתייחס לאיים שחוברו ליבשה על ידי האדם, כמו האי סינגפור שחובר למלזיה, קוני איילנד בברוקלין, ניו יורק, קנקון (Cancún) במקסיקו ועוד דוגמאות רבות? ומה באשר לאיים מעשי ידי אדם כמו ביפן, בנסיכויות המפרץ ובעוד מקומות? בברזיל יצר נהר גדול בשם ארגואיה (Araguaia) אי יבשתי מוקף נהר בשטח של כ-20 אלף קילומטר רבוע (כמעט כשטחה של ישראל). האם יש לכנות את האזור, הקרוי איליה דו בננל (Ilha do Bananal, אי מטעי הבננות), אי לכל דבר? ואיים בלב נהר רחב? ובלב אגם? שאלות אלה ואחרות ייוותרו ללא תשובה גורפת ואנו נמשיך להשתמש במושגים המקובלים. לדוגמה, לאוסטרליה מקובל לקרוא יבשת, ולשטחים קטנים יותר איים.

אי שהוא בית

אין נתון מדויק על מספר האיים בעולם, וסביר שיש מאות אלפים, אולי אף יותר. עם זאת, קיימים רק כ-300 איים ששטחם עולה על 1,000 קילומטר רבוע, ורק מיעוט קטנטן מכלל איי העולם מיושבים. עם זאת, מיעוט קטן זה כולל כ-9,000 איים שבהם חיים כ-700 מיליון תושבים, שעבורם "אי" הוא בית. יש מדינות הכוללות אלפי איים, כמו קנדה, שבה כ-300 אלף איים, שבדיה (כ-222 אלף איים), פינלנד (כ-180 אלף איים), אינדונזיה (כ-18 אלף איים) והפיליפינים (7,107 איים), ויש מדינות הכוללות אי אחד בלבד, עצום בשטחו או זעיר ממדים (שטחה של נאורו, מדינת אי באוקיינוס השקט, הוא 21 קילומטר רבוע).
יש אי אחד בעולם ששטחו שייך לשלוש מדינות שונות: האי בורנאו, ששטחו נחלק בין אינדונזיה, מלזיה וברוניי (Brunei). במקומות רבים איים הם מוקדי משיכה להתיישבות כמו במנהטן, שבה מצטופפים כ-1.6 מיליון תושבים על פחות מ-60 קילומטר רבוע, מונטריאול בקנדה, שהיא אחת הערים הגדולות בצפון אמריקה וממוקמת על אי, או סינגפור, שצפיפות האוכלוסייה בה כ-6,800 נפשות לקילומטר רבוע.

איך נולד אי?

איים היו פה כמעט מאז שנוצר כדור הארץ, והם נוצרים על פניו בדרכים שונות: עקב פעילות טקטונית (תנועת הלוחות על פני קרום כדור הארץ); עקב המסת הקרחונים בתום עידן הקרח ושינויים במפלס פני הים; עקב התפרצויות געשיות מסוגים שונים; על ידי היווצרות שוניות אלמוגים (אטול); יש איים שהופיעו במרכז נתיב הזרימה של נהר גדול עקב משטר הזרימה והסחף.
גיל האיים הוא בעל השפעה מכרעת על המערכות האקולוגיות שהתפתחו בהם ועל ההתיישבות האנושית. ככל שגילו הגיאולוגי של האי רב יותר, כך התהליך האבולוציוני שעבר ארוך יותר, ותוצאותיו מורכבות ומגוונות יותר. ולכל אלו גם השפעה על התיישבות אנושית, שכן האדם התיישב במקומות שיכלו לכלכלו.
מגוון מיני החי והצומח באיים הוא עצום, ובמקרים רבים, בעיקר באזורים המשווניים, שיעור גבוה מתוכם הוא אנדמי. איים הם נישות אקולוגיות שבהן נוצרו מינים רבים ושונים, המותאמים כל אחד לתנאי גידול מסוימים, הנמצאים רק במקום שבו התפתחו. בעולם הביולוגיה מוכר היום תחום הנקרא "אבולוציה של איים", העוסק בתוצאות תהליך האבולוציה באוכלוסיות מבודדות גיאוגרפית וגנטית. מתברר שאפשר לאפיין קווי התפתחות משותפים וייחודיים בקרב בעלי חיים וצמחים שהתפתחו בבידוד גנטי. למשל, היום ידוע כי חולייתנים רבים גדלים באיים לממדים גדולים בהרבה מקרוביהם ביבשת המוצא. דוגמאות טובות לכך הם עוף המואה, שהיה הגדול בעולם (הגדולים שבהם הגיעו לגובה של 3.7 מטרים ומשקלם מוערך בכ-230 קילוגרם) שחי בעבר בניו זילנד ונכחד לפני כ-350 שנה, וצבי הענק החיים באיי גלפגוס ובאיי סיישל. באיים רבים איבדו מיני עופות את יכולת התעופה שלהם, בהיעדר טורפים יבשתיים. לדוגמה, הקורמורן של איי גלפגוס והקיווי בניו זילנד.

ההפך מכפר גלובלי

למרחק בין אי לשכנו, או בין אי ליבשת הקרובה, היתה השפעה מכרעת על חייהם של תושבי האי בעבר, ודבר זה נכון גם כיום, כשאמצעי התחבורה המודרניים מאפשרים להגיע למקומות שנחשבו נידחים. באיים רבים גרם הריחוק לבידוד תרבותי והביא להתפתחות מנהגים, אמונות וטקסים שונים מאוד מאלה המקובלים בחברות שהתפתחו ביבשות. בין הדוגמאות הבולטות והרבות איי אוקייניה (Oceania) כמו ונואטו (Vanuatu), פיג'י (Fiji ) וטונגה (Tonga) בגיניאה החדשה, שבה מגוון אתני מהגדולים בעולם, באיים הקריביים, באיי יפן ובאיים נוספים.
מקומם של איים לא נפקד גם בעולמנו התרבותי: ספרים, סרטים וסדרות טלוויזיה לוקחים אותנו למסע דמיוני או מציאותי לאי בודד, ולסיפור החיים עליו. דניאל דפו ביסס את ספרו המפורסם "רובינזון קרוזו" על סיפורו של המלח אלכסנדר סלקירק, שננטש על אי קטן מקבוצת איי חואן פרננדס (Juan Fernándes) הצ'יליאניים בשנת 1704. ספרים אחרים שעלילתם מתרחשת באיים הם "אי המטמון" של רוברט לואי סטיבנסון (1883), "אי התעלומות" של ז'ול וורן (1874) ו"איים בזרם" של ארנסט המינגווי (1970). נראה שהבידוד והקושי להגיע למחוזות אלה הציתו את דמיונם של רבים. דומה שגם כיום, כוח המשיכה של איים רבים בעולם הוא מנוף למכירה ולשיווק בעולם התיירות. שמות כמו זנזיבר (ראו כתבה בעמוד 16), איים בתאילנד (ראו כתבה על קו סמוי בעמוד 26), הוואי (ראו כתבה בעמוד 20), גלפגוס, מדגסקר, איי סיישל, אי הפסחא, ארץ האש ואחרים מעלים במוחם של רבים ניחוח פנטזיה, ולחילופין - את ניחוחה של החופשה הבאה, בבחינת מה שיותר רחוק יותר מושך.
במרכז העלילה של סדרות טלוויזיה כמו "האיים האבודים" (1976), שהפכה לפני כ-30 שנה לסדרת פולחן בישראל, ו"אבודים" עומד סיפורם של ניצולים שנקלעו לאיים מסתוריים. גם הקולנוע נתן לאיים, לניצולים ולסיפורי הישרדות מקום של כבוד, מקלאסיקות כמו "הלגונה הכחולה" (1980) בכיכובה של ברוק שילדס ועד "להתחיל מחדש" עם טום הנקס (2000).
הספר "איים שחייבים לגלות" (הוצאת כנרת, 2009, יצא באנגלית בשם Unforgettable Islands to Escape to Before You Die), הוא אלבום מהודר הכולל תמונות של 40 איים שנבחרו בקפידה בידי סטיב דייווי ומרק שלוסמן. בספר אפשר למצוא מידע רב על אפשרויות הטיול - במציאות או רק בדמיון - באיים אלו.

ומה מחר?

שינויי האקלים העוברים על כדור הארץ הם בבחינת אתגר אקולוגי ואנושי גדול, אולי אף גדול למידותיה של האנושות. סביר להניח שבמהלך העשורים הקרובים ייעלמו מתחת לפני הים איים רבים, ובהם האי טובלו (Tuvalu) באוקיינוס השקט והאיים המלדיביים, שהגבוה שבהם, וילינגילי (Vilingili), מתנשא לגובה של 2.4 מטרים מעל פני הים. באוקטובר 2009 ערך הפרלמנט המלדיבי ישיבת ממשלה מתחת לפני המים, כדי להעלות את המודעות העולמית לנושא, אך לשאלה מתי יצטרכו התושבים לעזוב את בתיהם עדיין אין תשובה.

__
נעם סגן-כהן - גיאוגרף, מוסמך בניהול משאבי טבע וסביבה. מוביל טיולים למדינות אמריקה הלטינית ולמזרח אפריקה ומרצה על יעדים ונושאים מגוונים www.noam-ways.com